Mechanikus derékfájás, típusai, okai és kezelése

Ismeri a mechanikus derékfájást, és hogyan előzhetjük meg a mechanikus derékfájást? A derékfájás általában nem specifikus vagy mechanikus. A mechanikai fájdalom olyan hátfájásra utal, amelyet az izomfeszültség vagy a gerincoszlop izmainak kóros feszültsége okoz.

Általában mechanikai hátfájás lép fel. A rossz szokások, például a helytelen hajlítás, a rossz testtartás, a rossz ülési szokások és a nem megfelelően felemelt dolgok miatt emelkedik. A klinikai nyomokhoz tartozó vörös zászlók segítenek azonosítani a mechanikus derékfájás okát, és további értékelést indukálnak.

A vörös zászlós jelek közé tartozhatnak a tények a fertőzésekben, rákos érzékszervi vagy motoros veszteség, vizeletvisszatartás vagy túlfolyó inkontinencia.

Tartalomjegyzék

A mechanikus derékfájás típusai

A hátfájásnak két fő típusa van. Ezek a következők:

1: Akut mechanikai hátfájás

Az akut mechanikus derékfájás olyan orvosi probléma, amely nagyon gyakori akut fájdalom, kezdje el a fájdalmat, amely kevesebb, mint 5-6 hétig van a hátában. A fájdalom forrása a csigolyák, a lágyrészek vagy a gerincízületek.

2: Krónikus mechanikus hátfájás

Krónikus hátfájás, amely sérülési műtét után jelentkezik Amikor a forrást nehéz meghatározni. Az akut fájdalom krónikus fájdalommá is válhat, több okból is. 20 okból megtudhatjuk a kezelés orvosi értékelésén keresztül, fő kezelésünknek a beteg hangulatának és testműködésének javítására kell irányulnia. A krónikus fájdalom több mint 5-6 hétig tart.

A hátfájást okozó szokások korrigálhatók a testtartás fenntartásával, a megfelelő emelési technikák alkalmazásával. Ha a testtartás helyesbítése után stb. Még mindig nem lesz fájdalommentes, akkor ez nem mechanikus fájdalom, mert konzultálnia kell orvosával.

Az alsó hátfájás néhány gyakori oka
mechanikus derékfájás okai

Az alsó hátfájás okai mechanikai idiopátiás vagy szerves vagy bizonyos szerzett vagy veleszületett gerincbetegségek, amelyek hátfájást is hívhatnak. Itt a mechanikai hátfájás egyes okait tárgyaljuk.:

Degeneratív lemezbetegségek
Isiász
Ficamok és húzódások
Porckorongsérv
Gerinc ferdülés
Spondylolisthesis
Ízületi gyulladás
Cauda equina szindróma
Csontritkulás
Gerinc daganatok
Osteomyelitis vagy discitis

Degeneratív lemezbetegségek
degeneratív lemezbetegségek esetén a lemez sérült, és fájdalmat okoz. Idővel a tárcsáink ellaposodnak a kopás következtében. Ez kevesebb párnát okoz a csigolyáknak.

Isiász

Az isiászban a fájdalmat irritált vagy beszorult ülőideg okozza. Ezek az idegek a hát alsó részéről a csípőre, majd a lábadra mozognak, a laikusok ezt a fájdalmat úgy emlegetik, hogy hátulról a lábadra utaznak.

Ficamok és húzódások

Az izom- vagy ínfeszülés és az ínszalag -ficam az egyik leggyakoribb oka a derékfájásnak. Az emberek gyakrabban tapasztalják ezt a fájdalmat túlmunka után.

Porckorongsérv

Az intervertebrális korongon védőburkolat található. Ez a burkolat idővel elszakadhat. Ha ez intervertebrális tárcsával történik, akkor a lágy belső tárcsa a külső rétegen keresztül kiszorulhat.

A domború vagy megcsúszott lemez herniált lemez. Ez a porckorongsérv megnyomhatja az ideggyökeret, ami zsibbadást, bizsergést, fájdalmat és gyengeséget okozhat az érintett ideggyökér által szolgáltatott területen.

Gerinc ferdülés
gerinc ferdülés

A gerinc szűkületében a gerinc szűkül, ez a porckorongsérv vagy néha a csont sarkantyúja miatt fordulhat elő, amelyet a gerinc osteoarthritis okoz.

Ez fájdalmas nyomást okoz a gerinc idegeire. Spinalis stenosis előfordulhat a felső gerincben, azaz a nyaki gerincben vagy az ágyéki gerincben, de gyakoribb az ágyéki gerincben.

Spondylolisthesis

A spondylolistezis során a csigolya előre csúszik, elmozdul a helyzetéből, megzavarja a gerinc igazodását, és egyes ideggyökereket is összenyom.

Bárhol előfordulhat a gerincvel együtt, de gyakrabban az ágyéki régióban. Ez a korong elmozdulás oka lehet csigolyatörés (spondilolízis) vagy a lemez degenerációja.

Ízületi gyulladás

Több mint 100 típusú ízületi gyulladás létezik, amelyek mechanikai derékfájást okozhatnak. Ezek közül a leggyakoribb az osteoarthritis, a spondylitis ankylopoetica, a rheumatoid arthritis.

Cauda equina szindróma

A cauda equina szindrómában az idegek összenyomódása a gerincvelő alatt, az ágyéki gerinc régiójában található idegkötegekből következik be.

Ez egy ritka, de nagyon súlyos probléma, amely azonnali sürgősségi és orvosi ellátást vagy műtétet igényel. Az idegkötegek hasonlítanak a zsurlóhoz, így onnan kapta a cauda equina nevet.

Csontritkulás

Csontritkulás esetén a csont sokkal gyorsabban elveszíti tömegét és törékennyé teszi őket. A csontjaiban akár figyelmeztető jelekkel vagy anélkül is felépülhet.

Az ilyen típusú törések leggyakrabban a gerincben fordulnak elő, ahol csigolya -gerinc törést nevezzük. Látható, hogy mind a férfiak, mind a nők elvesztik csonttömegüket egy bizonyos életkorban, de a menopauzás nőknél a csontritkulás sokkal gyorsabb, mint a férfiaknál, és hajlamosabbak a csontritkulásra.

Gerinc daganatok

Ha a sejtjeink gyorsabban és ellenőrizetlenül osztódnak és szaporodnak, ez daganatokat eredményezhet. Mind a rosszindulatú, mind a jóindulatú daganatok súlyos derékfájást okozhatnak.

Ezek a daganatok a gerincből vagy az ottani áttétekből is származhatnak a test más részeiből.

Osteomyelitis vagy discitis

Igen, mindkét korong vagy csont fertőzés súlyos derékfájást okozhat, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Mechanikus derékfájás kezelése
mechanikus derékfájás okainak kezelése

Ha derékfájásban szenved, a következő kezelésre lehet szüksége:
Fizikoterápia
Masszázsterápia
Csontkovács
Gyógyszerek vagy injekciók
Akupunktúra
Beültetett idegstimulátor
Önálló gazdálkodás
Sebészet

Fizikoterápia

A fizioterápia segíthet megtalálni a fájdalom kiváltó okát, és ennek megfelelően kezelési barátot hozhat létre a sérült szövetek leterhelésére és a gerinc gyógyulására.

Ez a kezelési terv tartalmazhat gyakorlatokat, manuális terápiát és oktatást a hát védelméről. A fizikoterapeuta azon dolgozik, hogy megerősítse a derék hátát támogató alapvető izomcsoportjait.

Segít a rugalmasság vagy a mobilitás javításában, és megtanítja a helyes pozícionálást és testtartást, valamint más beavatkozásokat is használhat vele.

Masszázsterápia

A masszázsterápia csökkentheti a fájdalmas izmokat, javíthatja a vérkeringést, és jó hatással lehet az idegrendszerre is. A kutatások azt mutatják, hogy a jól átgondolt kezelési terv sikeres eredményhez vezethet a hátfájásban szenvedők számára.

Csontkovács

A gerincmozgás és a gerinc manipuláció olyan technikák, amelyekben a kiropraktikai orvos doktor a kezét használja a gerinc és a környezet szöveteinek kiigazítására, masszírozására, mozgósítására vagy stimulálására.

A manipulációban gyors mozgás van, amelyben az egyénnek nincs irányítása. A mobilizáció lassabb beállítási mozgásokat foglal magában.

Gyógyszerek vagy injekciók

Megszabadulhat a hátfájástól, ha olyan gyógyszert választ, amely enyhíti a fájdalmat vagy gyulladáscsökkentő. Ezek a gyógyszerek a következők lehetnek:

Fájdalomcsillapítók: Olyan gyógyszereket tartalmaz, mint az aszpirin vagy az acetaminofen.

Izomlazítók: Ezek olyan gyógyszerek, amelyeket rövid ideig használnak a feszes izmok ellazítására.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok): Ezek a gyógyszerek közé tartozik a naproxen, az ibuprofen. Lehet kapni a vény nélkül, de néhány NASID kell receptet az orvos.

Helyi fájdalomcsillapító: Használhat olyan krémeket, géleket, spray -ket vagy tapaszokat, amelyeket közvetlenül a bőrre kennek az érintett területen, ez stimulálja az ideget, és végül tompítja a fájdalomérzetet. Néhány általánosan használt helyi gyógyszer a dikloran vagy a lidokain.

Opioid gyógyszerek: Ezeket a gyógyszereket az orvos írja fel, és rövid ideig és orvos felügyelete alatt kell használni, mert az opioidoknak addiktív és súlyosbító tényezői lehetnek

Akupunktúra

Az akupunktúrát leginkább a krónikus derékfájás kezelésére használják. Ebben a termékben a vékony tűket a test pontos pontjaiba illesztik, és kisfeszültségű áram átadásával stimulálják őket.

Ennek az eljárásnak a fejében a szervezet természetes vegyszereket bocsát ki, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, például acetilkolin, endorfin és szerotonin.

Beültetett idegstimulátor

Ez kétféle stimulációt tartalmaz:

Gerincvelő stimuláció: Ezt az alacsony feszültségű áramot egy kisméretű beültetett eszközből használják, amely a gerincvelőben végigvezető vezetékhez van csatlakoztatva. az impulzusok blokkolják azokat a fájdalomjeleket, amelyek a fájdalom következtében az agyba kerülnek.

Háti gyökér stimuláció: magában foglalja az elektromos jeleket, amelyeket egy kis eszközön keresztül küldnek, amelyet a hát alsó részébe ültetnek be. Az idegrostokat veszi célba, ezek az impulzusok a fájdalomjeleket kevésbé fájdalmas zsibbadó és bizsergő érzéssel helyettesítik.

Leave a Comment