10 étel, amely képes leküzdeni az emlőrákot

Ma arról fogunk beszélni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek képesek küzdeni a mellrák ellen. Tehát, ha rendszeresen befogadja ezt az ételt, megakadályozhatja, hogy mellrákos beteggé váljon. Mert ha tovább megyünk, hadd meséljek arról, mi is pontosan az emlőrák.

A mellrák olyan rák, amely az emlősejtekben kezdődik. A sejtek rendellenes módon kezdik el osztani magukat. Ezt a növekedést a test nem tudja ellenőrizni. Igen, különböző típusú emlőrák létezik, és mindegyik típusnak megvan a maga oka. Előfordulhat a mell bármely részén.

Ez a mellrák a test más részeire is átterjedhet vér, nyirokcsomók stb. Útján. Ez a rák férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, de nőknél gyakoribb. A bőrrák után ez a rák a nőknél a leggyakoribb.
Látható, hogy az Egyesült Államokban az emlőrák majdnem 8 nőt érint.

Ez a DNS bármilyen károsodásával vagy génmutációval járhat. Az életmód fontos szerepet játszik, a kutatások azt mutatják, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az ösztrogén expozíció vagy bizonyos étkezési szokások. Vannak tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy sok olyan étkezési vagy minősítési mintázat létezik, amelyek csökkenthetik az emlőrák esélyét

Tartalomjegyzék

Az emlőrák szakaszai

Az emlőrák különböző szakaszokra osztható a daganat mérete és a tumor által lefedett terület szerint. Az orvosnak tudnia kell:

A daganat mérete
A rák invazív, vagy sem
A nyirokcsomók bevonása
A rák hatása más szervekre és szövetekre
Az emlőrák főleg 5 szakaszra oszlik

Az emlőrák jelei és tünetei

Az emlőrák jelei és tünetei személyenként változnak. Vannak, akik jeleket és tüneteket mutatnak, míg egyesek hiányoznak. De itt van néhány figyelmeztető jel, amelyek segíthetnek tudatában lenni egészségének:

A mell alakjának vagy méretének megváltozása
A bőr vörössége a mellbimbó területén
Fájdalom a mellbimbó területén
Bármilyen váladék a mellbimbóból, például vér stb.
Bármilyen csomó a hónaljban vagy a mellben
Fájdalom a mell bármely részében
A mell bőrének szerkezetének megváltozása
A bőr hegesedése, hámlása vagy hámlása a mellbimbó környékén
Márvány méretű kövek a bőr alatt

Ha bármilyen csomót talál a mellében vagy bármilyen más, fent említett tünetet, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy rendben van, mielőbb kérjen időpontot orvosához a megfelelő értékeléshez.

Az emlőrák okai

Sokféle kutatás állítja, hogy az ember életmódja, genetikája vagy hormonális hatása, környezeti tényezői fontos szerepet játszanak az emlőrák kialakulásában.

De az is látható, hogy egyeseknél, akiknél nincs kockázati tényező, emlőrák alakul ki, míg más kockázati tényezővel rendelkezők megmenekülnek ettől. Látható, hogy az emlőrákok 5-10% -a öröklődik, génmutációhoz kötődik.

Ha a családban előfordult mellrák vagy más típusú rák, orvosa vérvizsgálatot fog javasolni Önnek, hogy ellenőrizze a gének specifikus mutációit.

A mellrák kialakulásának kockázati tényezői
mellrák

A kockázati tényező minden olyan tényező, amely nagyobb valószínűséggel kapja el ezt a betegséget, ugyanez a mellrák esetében. De nem kötelező, hogy minden kockázati tényezővel rendelkező személy rákos beteggé váljon. A következő tényezők növelhetik a kockázati tényezőket vagy a mellrák kialakulását:

Női lét: a nők sokkal hajlamosabbak mellrák kialakulására, mint a férfiak.
Több életkor: ahogy öregszik, nő az emlőrák kialakulásának kockázati tényezője.
Elhízás: az elhízott embereknek nagyobb esélyük van mellrák kialakulására
A sugárzásnak való kitettség: ha valaha bármilyen okból sugárkezelést kapott a mellkasán, fennáll a mellrák kialakulásának veszélye.
Menstruációinak elérése nagyon fiatal korban
Ha a menopauza idősebb korban kezdődik
Ha soha életében nem esik teherbe.
A mellrák családtörténete
Bármilyen típusú rák személyes története
A mutált génjei emlőrákot okozhatnak
Gyakori alkoholfogyasztás
A nők posztmenopauzális hormonterápiában részesülnek.
Ha a mellében több kötőszövet található a zsírszövet helyett

Az emlőrák diagnózisa

Annak diagnosztizálása, hogy a személy mellrákban szenved -e vagy sem. Orvosa teljes fizikális vizsgálatot végez, beleértve a mellét is.

Vannak olyan diagnosztikai tesztek, amelyek segítenek megérteni, hogy melyek a tünetek fő okai. Íme néhány teszt, amely segíthet a mellrák diagnosztizálásában.

Ultrahang

Az ultrahang olyan eszköz, amely hanghullámokat használ a mell mély szöveteinek felvételéhez. Az ultrahang segít megkülönböztetni a szilárd tömeget, hogy daganat -e vagy sem.

Mammogram

Ez a leggyakoribb és leggyakrabban használt módszer a mell alatti felület felismerésére. A 40 évnél idősebb nőknek évente egyszer mammográfiás vizsgálatot kell végezniük az emlőrák ellenőrzésére. Ha bármilyen rendellenességet észlelnek a mammográfiában, akkor további vizsgálatokat javasolnak.
Az orvos más vizsgálatokat is kérhet, például mellbiopsziát vagy MRI -t.

Mellrák és étrend

Vannak olyan ételek, amelyek segítenek csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát. Ezenkívül vannak olyan ételek, amelyeket kerülni kell. Beszélje meg ezeket részletesen, hogy segítsen kiválasztani az ételeket

Ételek, amelyek csökkenthetik a mellrák kockázatát

Számos tényező vezethet mellrák kialakulásához. Ha megvizsgálja étrendjét és javítja azt, ez is segíthet az emlőrák kockázatának csökkentésében.

De ez csak egy tényező. Az egészséges táplálkozás kezelésével emlőrák -szűrésre és manuális ellenőrzésre is el kell mennie, mert a korai felismerés növelheti a túlélési arányokat. Sok kutató szerint bizonyos ételek fogyasztása csökkentheti a betegség kockázatát.

Zsíros hal fogyasztása

A zsíros halak, mint a szardínia, a makréla vagy a lazac nagyon lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járnak. Szelént, omega-3 zsírokat és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a kantaxantin, amely fontos szerepet játszik a rák elleni küzdelemben, és rákkeltő hatású.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a zsíros halak fogyasztása szintén csökkentheti az emlőrák esélyét.

Látható, hogy azoknak az embereknek, akik tengeri eredetű omega-3 forrást fogyasztanak, nagyon alacsony a mellrák kialakulásának kockázata, összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztanak omega-3-at vagy nagyon alacsony mennyiségben.

Így kiegyensúlyozhatja az omega-3 és az omega-6 zsíros halakat, és kevésbé finomított olajat használhat. Ezek a dolgok segíthetnek csökkenteni az emlőrák kockázatát is.

Bogyók

A bogyók rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni egyes rákos megbetegedések, köztük a mellrák kockázatát. A bogyókban található antioxidánsok, flavonoidok és antociánok fontos szerepet játszanak a sejtkárosodás elleni védelemben, valamint a rákos sejtek fejlődésének és terjedésének megállításában.

Citrusfélék

A citrusfélék olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek védenek a rák ellen. Ezek a vegyületek a C-vitamin, a FOLATES és a carotis, mint a béta-karotin és a béta-kriptoxantin. Olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a naringenin, a kvercetin és a hesperetin.

Ezek a tápanyagok rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokat is biztosítanak. A kutatások szerint a citrusfélék fontos szerepet játszanak a rákos megbetegedések, például a mellrák kockázatának csökkentésében.

Az olyan gyümölcsök, mint a narancs, a citrom, a lime, a grapefruit és a mandarin szerepelnek a citrusfélékben.

Erjesztett étel

Erjesztett ételek, például kimchi, joghurt. A Miso és a Sauer Kurt probiotikumokat és sok más tápanyagot tartalmaz, amelyek megvédhetik szervezetét az emlőrák ellen.

A kutatások során látható, hogy erjesztett termékeket, például tejtermékeket, például joghurtot és kefirt használnak az emlőrák esélyének csökkentésére mind az ázsiai, mind a nyugati populációkban.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy ezeknek az erjesztett termékeknek védő hatása van egyes probiotikumok immunerősítésére.

Gyümölcsök, mint az őszibarack, az alma és a körte
A gyümölcsök megelőzik a mellrákot

Egyes gyümölcsöket, például az őszibarackot, az almát és a körtét védik a mellrák elleni küzdelemben. Látható, hogy azok az emberek, akik legalább 2-3 adag őszibarackot fogyasztanak egy héten, csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatok szerint az őszibarack antioxidánsokat tartalmaz, amelyek gátolhatják az emlőrák növekedését és terjedését. Más tanulmányok szerint az is látható, hogy az almát vagy körtét fogyasztó nőknél alacsony a mellrák kialakulásának kockázata.

Allium zöldségek

Egyes zöldségek, mint a hagyma, fokhagyma és póréhagyma allínium zöldségek, amelyek növelhetik a szervezet tápanyagszintjét, például kénorganikus vegyületek, egyes flavonoid antioxidánsok és C -vitamin.

Ezeknek a zöldségeknek erős rákellenes tulajdonságai lehetnek. Egy tanulmány szerint a póréhagyma és a fokhagyma magas bevitele megvédheti szervezetét az emlőrák ellen.

Ezenkívül egy friss tanulmány pozitív összefüggést mutat a főtt hagyma magas bevitele és a mellrák között. További kutatásokra van szükség a hagyma és a mell egészségével kapcsolatban.

Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek, például a káposzta, a karfiol és a brokkoli szintén segítenek csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát. Ezek a zöldségek glükózinolát -vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek testét izotiocianátoknak nevezett molekulákká alakíthatják. Ezek a zöldségek jelentős rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Leave a Comment